Claim curatoren DSB tegen DNB
De curatoren van de failliete DSB Bank willen een schadeclaim indienen tegen toezichthouder De Nederlandsche Bank. Volgens de curatoren waren er ernstige tekortkomingen in het toezicht en is De Nederlandsche Bank daarom deels aansprakelijk voor de schade.
Drie organisaties die klanten van DSB vertegenwoordigen sluiten zich bij de claim aan. De dagvaarding tegen De Nederlandsche Bank gaat binnen drie weken de deur uit.
Hoogte van claim
DNB wacht de dagvaarding af en zal zich, als de dagvaarding er is, van commentaar onthouden omdat de zaak dan onder de rechter is, aldus een woordvoerder.
De curatoren weten nog niet hoe hoog de schadeclaim zal zijn, maar zal volgens curator Rutger Schimmelpenninck in de honderden miljoenen eruor's lopen. Het hangt af van het uiteindelijke tekort van de bank. Op dit moment is het tekort zo'n 2,6 miljard euro, maar er komt nog altijd geld binnen van mensen die schulden aan de bank afbetalen.
Oud-DNB-president Nout Wellink heeft eerder bij een hoorzitting in de Tweede Kamer gezegd dat er andere voorwaarden aan de bankvergunning van DSB verbonden hadden moeten worden. Tegenwoordig is De Nederlandsche Bank wettelijk beschermd tegen claims, maar die wet was nog niet in werking bij de val van DSB. De toezichthouder is niet aansprakelijk, behalve in gevallen van opzet en grove schuld.
Zeer ongebruikelijk
Een claim indienen tegen de toezichthouder is zeer ongebruikelijk en in de meeste landen kan dat niet. Het is in feite een claim tegen de staat en de belastingbetaler draait dus uiteindelijk voor de claim op.
Destijds wilde Wellink al dat dit beter geregeld zou worden. Hij waarschuwde voor mensen die ''proberen geld binnen te halen'' door bij een rechter een claim neer te leggen tegen een toezichthouder. In 2007 dreigde bijvoorbeeld de activistische aandeelhouder TCI met een claim van 10 miljard euro tegen DNB als die de overname van ABN Amro zou tegenhouden.