NOS NieuwsAangepast

Hacker werkte in financiële wereld

Een van de hackers die verdacht worden van het plunderen van Nederlandse bankrekeningen, werkte in de financiële sector.

Peter L. uit Woubrugge was eigenaar van een Bitcoin-wisselkantoor op internet. Een deel van het geld dat hij buitmaakte, zette hij ook om in het virtuele geld.

Het bedrijf, FBTC Exchange, werd in juni van dit jaar opgericht. L. werkte onder meer aan plannen om Bitcoin-kassa's te installeren bij bedrijven.

Weinig betrouwbaar

Op internetfora werd getwijfeld aan de betrouwbaarheid van het bedrijf. Peter L. schreef in reactie daarop onder meer dat hij graag een vergunning wilde aanvragen bij de Autoriteit Financiële Markten, maar dat het onmogelijk was omdat Bitcoins geen wettig betaalmiddel zijn.

Verder schreef hij op de fora dat er - in overleg met een Nederlandse bank - tal van veiligheidsmaatregelen genomen waren om het internetgeld veilig te stellen en fraude te voorkomen.

Offline

L. werkte eerder als makelaar en verzekeringsagent. Door te schrijven dat hij veel gelezen had over malafide websites, probeerde hij mensen te overtuigen om te handelen via FBTC.

De website van het wisselkantoor is sinds een paar dagen offline. L. is samen met drie anderen maandag aangehouden.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl