NOS NieuwsAangepast

Nederlandse rekeningen gehackt

De politie heeft vier hackers gearresteerd die Nederlandse bankrekeningen geplunderd hebben. Op die manier hebben ze bijna een miljoen euro buitgemaakt.

De hackers stuurden een e-mail die afkomstig leek van een incassobureau. Een link in de e-mail leidde naar een virus, het zogenoemde malware, waardoor ze op afstand kwaadaardige software konden installeren op computers.

Ook verstuurden ze twitterberichten met links naar malware.

Toegang

Zo kregen de criminelen toegang tot het internetbankieren van de computereigenaren. Na de installatie van het virus konden de hackers betalingsopdrachten geven of deze wijzigen.

Volgens justitie merkten de rekeninghouders daar in eerste instantie niets van. Er zijn bij zeker 150 gedupeerden overschrijvingen gedaan.

Het geld werd weggesluisd via bankrekeningen van mensen die de hackers toegang gaven tot hun bankgegevens. Ook werden fictieve bedrijven opgericht om het geld wit te wassen.

Bitcoins

Bovendien werd een deel van de buit omgezet in Bitcoins, een vorm van elektronisch geld. Een deel van de Bitcoins is door justitie in beslag genomen en omgewisseld voor regulier geld.

De verdachten komen uit Alkmaar, Haarlem, Woubrugge en Roden. Vermoedelijk waren ze vooral in het voorjaar van 2012 actief. De mannen zitten nog zeker twee weken in hechtenis.

Volgens het OM is de schade in de meeste gevallen door de banken vergoed.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl