NOS NieuwsAangepast

Verbijstering over zaak-Tuitjenhorn

De zaak in Tuitjenhorn maakt veel los onder huisartsen. De afgelopen weken kwamen verontruste reacties binnen bij de NOS.

Huisartsen waren boos over het optreden van de Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) en het Openbaar Ministerie. Veel van hen begrepen niet waarom huisarts Tromp uit Tuitjenhorn op non-actief werd gesteld terwijl het onderzoek nog liep. De onrust onder deze artsen hield aan omdat er zo weinig details over de zaak naar buiten kwamen.

Ook nu is gebleken dat de huisarts zeer hoge doseringen morfine en dormicum heeft toegediend, wordt er weer veel over de zaak gesproken. Bij de NOS en op internet, bijvoorbeeld op de website van Medisch Contact, komen uiteenlopende reacties binnen van verschillende huisartsen. We hebben er een aantal, geanonimiseerd, verzameld.

'Gehandeld zoals het hoort'

"Ik heb respect voor de co-assistent die het juiste inzicht en de juiste houding toonde. Ik heb begrip voor de moeilijke positie van AMC en IGZ voor wat betreft het moment waarop zij met belastende en depreciërende informatie naar buiten konden treden. Zij hebben misschien niet optimaal gecommuniceerd en dat heeft zich in de beeldvorming tegen hen gekeerd, maar zij hebben naar mijn overtuiging gehandeld, zoals zij moesten handelen."

'Geen moordenaar'

"Al had collega Tromp tien mensen op deze manier aan hun eind geholpen en al hij was hij naast huisarts ook nog importeur van morfine en lag zijn hele schuur vol ampullen, dat maakt hem nog geen moordenaar. (...) Tromp kan nog steeds het beste voor gehad hebben met zijn patiënten. Weten wij wat er is besproken tussen de patiënt en hem? (...) Ik zeg niet dat Tromp er verstandig aan gedaan heeft om te handelen buiten de wettelijke kaders. Maar ik geef hem nog steeds het voordeel van de twijfel."

Morfine spuiten

"Ik ben enigszins verbijsterd door de reacties van sommige collega's: de mogelijkheid dat de huisarts daadwerkelijk ernstig fout zat wordt met verve bevochten. Morfine geen maximumdosering? Absoluut, maar dat is niet hetzelfde als dat er op elk moment elke willekeurige dosis gespoten kan worden."

'Moeilijk te bevatten'

"Uitgaande van het feit dat het allemaal klopt, dan wijkt dit wel erg sterk af van wat ik gewend ben cq. wat ik van collega's om me heen hoor. Moeilijk te bevatten ook."

'Aanzien geschaad'

"Het heeft er nu de schijn van dat deze huisarts wel te goeder trouw handelde. Maar hij handelde volgens zijn eigen normen en inzichten en dat kan volstrekt niet. Hij schaadt daarmee het aanzien van de beroepsgroep. Er zijn tegenwoordig duidelijke richtlijnen en daar dien je naar te handelen, dat je daar iets ruimte in zoekt in bijzondere situaties kan nog, dat je ze volstrekt naast je neerlegt, is ontoelaatbaar. Maar ik zou eerst alle feiten willen weten en het is treurig dat we geen wederhoor kunnen vragen aan de betrokken huisarts."

'Zorgvuldig uitzoeken'

"Heliumgas heeft wat mij betreft geen plaats in de geneeskundige praktijk, niet in de huisartsenpraktijk en niet in ziekenhuizen, in het kader van terminale zorg. En als het gaat om strafbare feiten dat moet dit zorgvuldig worden uitgezocht, aangezien medisch handelen altijd toetsbaar en volgens de wet moet gebeuren."

'Meer duidelijkheid'

"De inspectie zou openheid van zaken moeten geven, zeker nu er steeds meer flarden naar buiten komen zonder samenhang. Hoe langer ze daarmee wacht, hoe meer onrust ontstaat."

"Er moet gewoon snel duidelijkheid geschapen worden door het IGZ, het blijft speculeren".

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl