NOS NieuwsAangepast

Rutte: afluisteren zeer ernstig

Premier Rutte noemt het mogelijke afluisteren van bondskanselier Merkel "zeer ernstig". Rutte sprak bij aankomst in Brussel voor de top van Europese regeringsleiders.

"Als het waar is, is het buitengewoon ernstig. Ik steun haar volledig in het bezwaar maken. Dit kan natuurlijk niet." Rutte reageerde op de onthullingen dat de mobiele telefoon van Merkel mogelijk is afgeluisterd door de Amerikanen.

Zelf heeft Rutte geen indicatie dat hij wordt afgeluisterd. "Ik weet het niet zeker, maar ik heb geen aanwijzingen", aldus de premier.

Europese top

Rutte sluit niet uit dat de kwestie ter sprake komt op de Europese top die vanmiddag in Brussel begint. Officieel staan de onthullingen over de Amerikaanse afluisterpraktijken niet op de agenda.

Rutte benadrukte dat eerst alle feiten op tafel moeten komen rond de mogelijke afluisterpraktijken van de Amerikaanse geheime dienst NSA. "Er wordt nu onderzoek gedaan door de EU over wat die NSA allemaal doet. Juist onder bondgenoten is het goed om alle feiten op tafel te hebben."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl