NOS NieuwsAangepast

OM: verkochte Heyboer-etsen vals

Zo'n 180 etsen die verkocht werden als werk van kunstenaar Anton Heyboer, zijn hoogstwaarschijnlijk niet door hem gemaakt. Dat concludeert het Openbaar Ministerie na technisch onderzoek door het Nederlands Forensisch Instituut en de Universiteit van Amsterdam.

Het onderzoek naar de valse werken begon nadat aangifte was gedaan door een weduwe van Heyboer en een kunsthandelaar die twijfelde aan de echtheid. De discussie leidde vorig jaar tot de afgelasting van een Heyboer-tentoonstelling in Zwolle.

Haarlemse periode

De etsen werden aangeboden door de Amsterdamse kunsthandelaren Simon en Knubben. Volgens hen zijn de werken gemaakt in de Haarlemse periode van Heyboer. De kunstenaar heeft altijd gezegd dat hij al zijn werk uit die periode heeft vernietigd.

De kunsthandelaren zeggen dat ze het werk hebben gekocht van een vriend van Heyboer. Simon en Knubben zeggen bewijzen te hebben dat de collectie echt is, zoals nota's en een authentieke handtekening van Heyboer op alle werken.

Aangeslagen

Simon is aangedaan over de conclusies van het onderzoek. Hij laat weten dat de uitkomst niet juist is en blijft volhouden dat de etsen echt zijn.

Het Openbaar Ministerie is nog bezig met een strafrechtelijk onderzoek naar de betrokkenen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl