NOS NieuwsAangepast

Geen schot in kernontwapening

De Amerikaanse kernwapens die in Europa zijn opgeslagen, blijven voorlopig op hun plek. Volgens minister Timmermans zit er geen vooruitgang in de ontwapeningsgesprekken met Rusland en tussen NAVO-bondgenoten onderling. Dat schrijft hij in een brief aan de Tweede Kamer over het kabinetsbeleid kernontwapening.

Volgens Timmermans heeft minister van Buitenlandse Zaken Kerry van de VS over de gesprekken met Rusland gezegd "dat het gesprek dat de administratie hierover al enige tijd met Rusland tracht te voeren, helaas weinig vooruitgang kent". Rusland is niet duidelijk over het aantal tactische kernwapens dat het land heeft; volgens Timmermans is het een "veelvoud" van het aantal dat er voor de NAVO in Europa ligt opgeslagen.

Koude oorlog

Ook binnen de NAVO is er verschil van mening, waardoor de echte ontwapening stilligt. Diverse bondgenoten vinden het juist goed dat de Amerikaanse kernwapens in Europa liggen omdat deze "de band met de VS versterken". Ook zien die landen Rusland als dreiging. Het kabinet wil eerst proberen binnen de NAVO op één lijn te komen en nu niet een zelfstandige Nederlandse koers varen.

Volgens vredesorganisatie IKV Pax Christi houdt Timmermans vast aan het idee dat de Koude Oorlog nog steeds gaande is. Jan Gruiters, algemeen directeur: "Alles blijft zoals het was, Nederland wijst met de vinger naar de VS en Rusland om de wereld kernwapenvrij te maken. Het huidige NAVO-beleid, dat het gebruik van kernwapens niet uitsluit, blijft ongewijzigd. De logica van de Koude Oorlog verlamt nog steeds de politiek."

Kernwapens in Nederland?

Timmermans gaat in zijn brief niet in op de recente bevestiging van de oud-premiers Lubbers en Van Agt dat op de vliegbasis Volkel Amerikaanse kernwapens liggen. Volgens Timmermans moet Nederland zich als bondgenoot aan de geheimhoudingsplicht houden: "Mede daarom antwoordt het kabinet telkenmale dat hierover op basis van bondgenootschappelijke verplichtingen geen mededelingen worden gedaan".

Ook hierover is IKV Pax Christi teleurgesteld: "Timmermans negeert daarmee de zelfstandige Nederlandse verantwoordelijkheid voor het faciliteren van de aanwezigheid van Amerikaanse kernwapens in Europa".

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl