NOS NieuwsAangepast

Ook in België examens gestolen

De Belgische justitie doet onderzoek naar examenfraude op een school in Laken, in Brussel. Net als dit jaar bij de Ibn Ghaldounschool in Rotterdam gaat het om diefstal van examenvragen. Het onderzoek loopt al sinds eind juni.

De zaak speelt zich af op het Bockstael-atheneum. De daders zouden computers van leraren hebben gehackt om de examenvragen te bemachtigen.

Voorbeeld-antwoorden

De politie heeft tot nu toe vier verdachten opgespoord en verhoord. Volgens de krant La Dernière Heure zijn onder hen zowel minderjarigen als meerderjarigen. Bij huiszoekingen is computermateriaal in beslag genomen.

Volgens een woordvoerster van het parket in Brussel trok de school aan de bel toen er bij de examens antwoorden opdoken die wel erg veel leken op de voorbeeld-antwoorden die de leraren hadden opgesteld.

Uit de tas

Het Openbaar Ministerie heeft vervolgens de Federal Computer Crime Unit ingeschakeld, die vier verdachten heeft kunnen identificeren.

Justitie neemt de zaak hoog op. "Vroeger werd wel eens een papier uit de tas van de leraar gestolen. Nu gaat het om informaticafraude, misbruik van telecommunicatienetwerken en inbreuken op de privacywetgeving. Daar staan gevangenisstraffen op tot vijf jaar."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl