NOS NieuwsAangepast

Bond: helft verzorgenden werkt over

Bijna de helft van de medewerkers in de thuiszorg en in de verpleeg- en verzorgingshuizen zegt structureel over te werken. In verpleeghuizen wordt bijvoorbeeld bijna 8 uur per week meer gewerkt dan in het contract is vastgelegd.

Dat blijkt uit een onderzoek in opdracht van AbvaKabo FNV onder meer dan 4600 medewerkers in de zorg.

Geen vast rooster

De werkdruk en flexibilisering in de zorg nemen hard toe. Medewerkers hebben geen vast wekelijks werkrooster en werken vaak met gebroken en versnipperde diensten.

Regelmatig krijgen ze het verzoek om binnen 24 uur in te vallen. Door die onzekerheid stijgt de werkdruk en dat gaat ten koste van de kwaliteit van de zorg, zo zeggen de medewerkers. Zo zien patiënten steeds vaker wisselende gezichten.

"Doorgeschoten flexibilisering"

Er is niet alleen sprake van flexibilisering van het werk door tijdelijke contracten en flexwerkers, maar ook steeds meer bij vaste contracten, constateert cao-onderhandelaar Lilian Marijnissen van AbvaKabo FNV. De flexibilisering is doorgeschoten, zeker in de verpleeghuizen en in de thuiszorg, vindt AbvaKabo FNV.

Onlangs zijn de cao-onderhandelingen gestart voor een nieuwe cao voor verpleeghuizen en de thuiszorg. De zorg-cao is de grootste cao die in Nederland wordt afgesloten en geldt voor 430.000 werknemers.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl