NOS NieuwsAangepast

VS luisterde Merkel mogelijk af

De mobiele telefoon van de Duitse bondskanselier Merkel is mogelijk afgeluisterd door Amerikaanse inlichtingendiensten. Een woordvoerder van de Duitse regering zegt dat daar aanwijzingen voor zijn. Merkel heeft president Obama vandaag telefonisch om opheldering gevraagd.

Volgens het blad Der Spiegel zijn er aanwijzingen dat de afluisterpraktijken enkele jaren geleden plaatsvonden. Het zou gaan om haar privételefoon.

Merkel heeft Obama duidelijk gemaakt dat ze het volledig onacceptabel vindt als ze inderdaad is afgeluisterd, zegt haar woordvoerder. "Dit zou een grote vertrouwensbreuk betekenen. Als nauwe bondgenoot van de VS verwacht Duitsland een verklaring over de praktijken van de diensten."

'Niet afgeluisterd'

Het Witte Huis zegt in een reactie dat Obama Merkel heeft verzekerd dat ze niet wordt afgeluisterd. In een verklaring staat niet of dat in het verleden wel is gebeurd.

De praktijken van de Amerikaanse inlichtingendiensten hebben de afgelopen maanden vaker tot ophef geleid. Deze week nog maakte Frankrijk zich kwaad. De Amerikanen zouden onlangs in een maand tijd tientallen miljoenen Franse telefoontjes hebben onderschept. Dat werd overigens tegengesproken door de VS.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl