NOS WielrennenAangepast

"Ze moeten Utrecht Tour gunnen"

Op de dag dat de Tour de France van 2014 aan het publiek werd gepresenteerd, droomde een afvaardiging van Utrecht hardop over de editie van 2015.

door Stefan van der Weijde

"We willen al een aantal jaren hier op het podium staan", zegt burgemeester Aleid Wolfsen. "We willen 2015 of 2016."

Hoewel 2015 al in kannen en kruiken leek volgens berichten in de media, is er nog altijd geen akkoord. "De komende maanden worden spannend."

Gunfactor

"De ASO moet hem je gunnen. De gunfactor is doorslaggevend", weerlegt Wolfsen het beeld dat de Tour-start te koop zou zijn.

De stad zou tien miljoen euro moeten neerleggen, waarvan de helft beschikbaar wordt gesteld door de gemeente. Het restant moet uit onder meer het bedrijfsleven komen.

Wolfsen sprak deze week met directeur Christian Prudhomme. "Waar het over ging? Het gaat over de Tour van volgend jaar, over Yorkshire, over hoe het in Utrecht is momenteel. Hij is altijd heel belangstellend hoe de stad ervoor staat. Het is altijd een goed weerzien met Prudhomme. We zien elkaar sinds 2008 jaarlijks."

Om en om

Als de ASO zijn gebruikelijke schema hanteert, start de Tour van 2015 weer in het eigen Frankrijk, na een buitenlandse start in 2014. "Over het algemeen gaat het om en om, maar over het algemeen laten ze het ook afhangen welke stad het beste bij die Tour past. Zo wilden ze in 2010 naar België en daar paste Rotterdam beter bij."

Op de vraag of er binnenkort een besloten raadsvergadering komt om de Tour-start te bespreken, zegt Wolfsen: "Mij niet bekend. De gemeenteraad steunt de kandidatuur. We praten wel met een zekere regelmaat over de lobby, de financiën en de begroting."

Wolfsen gaat volgende week om tafel met de KNWU, de wielerbond die zijn steun in het project uitspreekt. "Het zou fantastisch zijn als de Tour in Utrecht kan starten", zei KNWU-voorzitter Marcel Wintels.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl