NOS NieuwsAangepast

'Genève' verdeelt oppositie Syrië

Muas al-Chatib, de voorganger van de Syrische oppositieleider Ahmed al-Jarba, heeft de Syrische oppositie gewaarschuwd de vredesonderhandelingen over Syrië niet te boycotten. De conferentie staat eind november gepland in Genève.

Als de oppositie niet naar Genève gaat, zal dat volgens Chatib worden uitgelegd als een overwinning voor het bewind van president Assad. Assad kan in dat geval zeggen dat hij wel een politieke oplossing van het conflict wil en de oppositie niet.

Oproep Hague

Gisteren deed de Britse minister Hague namens de internationale Vrienden van Syrië een beroep op de gematigde oppositie in Syrië om naar de onderhandelingstafel te komen.

Oppositieleider Jarba heeft laten weten dat hij alleen naar Genève gaat als het doel van de conferentie de afzetting van Assad is. De verenigde oppositie heeft nog geen definitief standpunt ingenomen over deelname aan het vredesoverleg.

Verwijt

Chatib legde in het voorjaar het voorzitterschap van de Syrische oppositie neer.

Hij verwijt Iran en de Arabische Golfstaten dat ze Syrië tot een podium hebben gemaakt om hun onderlinge conflict uit te vechten.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl