NOS NieuwsAangepast

7 Nederlandse banken doorgelicht

Zeven Nederlandse of in Nederland opererende banken worden de komende maanden grondig doorgelicht door de Europese Centrale Bank (ECB). Het gaat om de grootbanken ABN Amro, Rabobank, ING Bank, SNS Bank en Royal Bank of Scotland. Ook twee publieke banken die part noch deel hadden aan de bankencrisis staan op de lijst, de Bank Nederlandse Gemeenten en de Waterschapsbank.

In totaal zal de ECB de komende periode in eurolanden 124 banken met een balans van 30 miljard euro of meer doorlichten. De stresstesten beginnen in november en de uitslag wordt volgend jaar november bekendgemaakt. Het doorlichten is een vereiste voordat in november volgend jaar de ECB de toezichthouder wordt van alle banken, in plaats van nationale toezichthouders zoals De Nederlandsche Bank (DNB).

Testen

De banken worden onderworpen aan drie soorten testen waaruit moet blijken of er nog verborgen problemen in de banken schuilgaan. Voor het eerst worden de banken in de gehele eurozone langs dezelfde meetlat gelegd; tot nu toe werden banken alleen nationaal beoordeeld.

De ECB gaat niet alleen kijken of de banken voldoende buffers hebben, maar onderwerpen ze ook aan stresstesten waarin allerlei crisissituaties worden getest. Bovendien wordt gekeken of de banken hun bezittingen op de juiste manier hebben gewaardeerd.

Frankfurt

Ook de Bank Nederlandse Gemeenten en de Waterschapsbank moeten voortaan dus met hun dossiers naar Frankfurt in plaats van naar Amsterdam. Of de banken ook, net als commerciële banken, hogere kapitaalbuffers moeten aanhouden wordt pas volgend jaar duidelijk.

De banken financieren kredieten voor gemeenten, provincies en waterschappen en lopen - in tegenstelling tot commerciële banken -nauwelijks risico met de kredietverlening. Als ze toch aan dezelfde hoge eisen moeten gaan voldoen, wordt de kredietverlening voor de overheid mogelijk duurder, zegt directievoorzitter Ron Walkier van de Waterschapsbank.

Spannende periode

Voor alle 124 banken volgt nu een spannende periode van stresstesten en boekenonderzoek door de ECB. Mochten er tekortkomingen worden gevonden, dan moeten de banken dat repareren voordat ze onder ECB-bankentoezicht komen over een jaar. Als de banken dat zelf niet kunnen, zal het probleem in eerste instantie door het eigen land moeten worden opgelost.

Of er ooit een Europees redding mechanisme voor banken komt, staat op de agenda van de Europese top morgen en overmorgen in Brussel.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl