NOS NieuwsAangepast

Peperdure auto's voor Bouterse

Door correspondent Harmen Boerboom in Paramaribo

Het kabinet van de Surinaamse president Bouterse heeft zeven gepantserde auto's gekocht. In totaal is daar een bedrag mee gemoeid van meer dan 2 miljoen Amerikaanse dollar.

De aankoop komt op een moment dat zowel het Internationaal Monetair Fonds als de centrale bank van Suriname waarschuwen dat het uitgavenbeleid van de regering Bouterse te royaal is.

Verkiezingsbeloftes

De president is druk bezig met het inlossen van zijn verkiezingsbeloftes, zoals verhoging van de pensioenen, naschoolse opvang en woningbouw. Maar dat kost veel geld, waardoor de overheid sommige leveranciers van goederen en diensten niet meer kan betalen. De centrale bank heeft het afgelopen halfjaar een deel van de goudreserves verkocht om aan valuta te komen.

Een van de auto's die door het kabinet van de president is aangekocht, is een Cadillac Escalade ESV-Limousine Conversion van ongeveer 330.000 dollar. Melvin Linscheer, het hoofd Bureau Nationale Veiligheid, zegt dat de auto onder meer is aangeschaft om de presidenten van het Zuid-Amerikaanse samenwerkingsverband Unasur te vervoeren als die in Suriname zijn. Het land is op dit moment voorzitter van Unasur.

Achterhaald

Linscheer merkt tegenover dagblad 'de Ware Tijd' op dat veiligheid nu eenmaal duur is. Op dit moment wordt de president vervoerd in een drie jaar oude gepantserde GMC SUV. Die auto voldoet volgens de veiligheidsadviseur van de president niet meer. "Het is een keuze die je maakt. Wil je een president adequaat en goed beveiligen, dan moet je investeren en aanschaffen wat noodzakelijk is", zegt Linscheer.

De aankoop van de auto's is al eind juni goedgekeurd. Op 9 oktober jongstleden stuurde president Bouterse zijn minister van Financiën, Adelien Wijnerman, de laan uit, omdat er volgens hem een reconstructie nodig was van het financieel beheer van het land.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl