NOS NieuwsAangepast

Mammoet bergt olie uit wrak 1946

Bergers van Mammoet zijn voor de westkust van Canada begonnen aan een bijzondere klus. Ze gaan olie pompen uit een schip dat daar in 1946 is gezonken.

Het Amerikaanse marineschip Zalinski liep 67 jaar geleden in de buurt van Prince Rupert op een rots en zonk. Het wrak is nooit geborgen. Inmiddels is het metaal van het schip zo broos geworden, dat de olietanks kunnen scheuren. Dat zou tot een milieuramp leiden. In de tanks zit nog 600 ton olie.

Olievlekken

Vissers uit een nabijgelegen dorp maken al tientallen jaren melding van drijvende olievlekken. Omdat lang onduidelijk was waar de Zalinski precies was gezonken, gebeurde er niets. Pas in 2003 werd het wrak gevonden. De autoriteiten hebben nu geld vrijgemaakt voor de peperdure berging van de olie. De kosten worden geschat op 50 miljoen Canadese dollar, zo'n 35 miljoen euro.

Mammoet gaat de stroperige olie eerst verhitten, waardoor het eenvoudiger wordt om het weg te pompen. Eenmaal boven water wordt het goedje doorgepompt naar een olietanker. Als de tanks van de Zalinski leeg zijn, worden die gevuld met water, om te voorkomen dat er een vacuüm ontstaat.

De Canadese kustwacht spreekt van een van de grootste bergingsoperaties ooit. Honderd mensen zijn bij het project betrokken. De bergingsoperatie moet in december zijn afgerond.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl