NOS NieuwsAangepast

"Griepprik verplegers heeft nut"

De griepprik voor artsen en verpleegkundigen heeft wel degelijk nut. Hoe meer mensen de prik hebben gekregen, hoe minder patiënten in het ziekenhuis griep oplopen, concludeert een onderzoeker van het Universitair Medisch Centrum Groningen (UMCG).

Het UMCG ontwikkelde een vaccinatiecampagne die ertoe leidde dat 23,7 procent meer artsen en verpleegkundigen de griepprik haalden. Als gevolg daarvan liep het aantal patiënten met griep terug van 9,7 naar 3,9 procent. Het onderzoek werd uitgevoerd bij acht universitaire ziekenhuizen in de griepseizoenen 2009/2010 en 2010/2011.

Animo

De animo voor de prik is onder ziekenhuispersoneel over het algemeen niet groot, omdat het vaccin vaak onvoldoende beschermt tegen de nieuwste griepvariant. Ook zijn veel zorgmedewerkers zich niet bewust van het gevaar van griep voor hun patiënten, zegt onderzoeker Josien Riphagen. Praktische bezwaren zouden eveneens hebben meegespeeld. Zo zouden het tijdstip en de locatie van griepvaccinaties niet altijd goed gekozen zijn.

Riphagen zegt dat er veel argumenten zijn voor een vaccinatieplicht voor zorgmedewerkers. Ze benadrukt wel dat zo'n plicht raakt aan de autonomie van het personeel. Daarom is er volgens haar eerst meer onderzoek nodig.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl