NOS NieuwsAangepast

Pietendiscussie ook in Vlaanderen

Het debat over het racistisch gehalte van Zwarte Piet heeft nu ook België bereikt. De Vlaamse acteur Bart Peeters, die in België de tv-serie 'Dag Sinterklaas' presenteerde, zegt dat Zwarte Piet "een bleekscheet" is.

Peeters zegt dat er onderscheid gemaakt moet worden tussen de 'oude' en de 'nieuwe' Zwarte Piet. "In de oude mythe was Zwarte Piet een moor, maar die is weg, vergeet die!", schrijft Peeters in dagblad De Morgen. "Zwarte Piet is vermoedelijk een bleekscheet zoals u en ik, die om beroepsredenen veel in contact komt met schoorstenen."

Krullen

Ook het feit dat Zwarte Piet krullen heeft is volgens Peeters niet racistisch. "Ik had vroeger een Jimi Hendrickx-kop", schrijft hij. "Het is niet omdat je krullen hebt dat je Afrikaanse roots hebt."

Het Belgische Centrum voor Gelijkheid van Kansen en voor Racismebestrijding vindt de vraag om een Pietenverbod te ver gaan. "Dit is geen intentioneel, strafbaar racisme", zegt directeur De Witte. Hij is wel blij met de discussie over het Sinterklaasfeest. "Soms is het gewoon nodig om oude volksgebruiken in een nieuw kleedje te stoppen."

De Witte verwijst naar de Kattenstoet van Ieper, waarbij in de Middeleeuwen levende katten vanaf een toren werden gegooid. "Vandaag zijn dat pluchen beesten. Misschien moeten we ook het Sinterklaasfeest aanpassen. Tenslotte zeggen we altijd dat we de kampioen van de mensenrechten zijn. Dan moeten we er ons ook naar gedragen."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl