Arbitragezaak zonder Rusland
Rusland weigert mee te doen aan de arbitrageprocedure die Nederland heeft aangespannen bij het Zeerechttribunaal. Dat heeft het Russische ministerie van Buitenlandse Zaken laten weten.
Nederland eist dat Rusland dertig Greenpeace-activisten vrijlaat en daagde het land maandag voor de rechter. Maar Rusland zegt dat het Greenpeace-schip Arctic Sunrise, dat onder Nederlandse vlag vaart, inbreuk heeft gemaakt op de Russische soevereiniteit.
Zeerechtverdrag
Precies op dat punt heeft Rusland bij de ondertekening van het Zeerechtverdrag een voorbehoud gemaakt en daarvan wil het nu gebruik maken.
"Wat er echt achter zit, is dat Rusland zelf denkt dat het de arbitragezaak verliest", vermoedt NOS-correspondent David-Jan Godfroid. "Dan zouden de Russen zowel de Arctic Sunrise als de dertig activisten die meevoeren moeten vrijlaten."
Onduidelijk
Het is nog onduidelijk welke gevolgen de Russische opstelling heeft voor de zaak bij het Zeerechttribunaal. Advocaat Hein Kernkamp, die is gespecialiseerd in maritiem recht, zegt dat er mogelijk een aparte arbitragezaak komt over het Russische voorbehoud. Volgens Nederland mag Rusland dat voorbehoud helemaal niet maken. "Eerst moeten de rechters dus bepalen of ze bevoegd zijn of niet", zegt Kernkamp.
De advocaat verwacht verder dat Rusland een eventuele uitspraak van het Zeerechttribunaal naast zich neerlegt. "Ik denk dat dat de lijn is die we moeten verwachten. Waarschijnlijk komen ze niet eens naar de zitting."
Geen commentaar
Het Nederlandse ministerie van Buitenlandse Zaken wil geen commentaar geven op de weigering van de Russen.
De Arctic Sunrise werd vorige maand in Moermansk aan de ketting gelegd. Dertig Greenpace-activisten werden vastgezet. Onder hen zijn twee Nederlanders. Hun verzoek om op borgtocht vrij te komen, werd vorige week afgewezen.