NOS NieuwsAangepast

Koenders: missie altijd een risico

De VN-missie in Mali is niet zonder risico, maar dat is geen enkele vredesmissie. Dat zei Bert Koenders in Nieuwsuur. Hij leidt namens de VN de missie in het Noord-Afrikaanse land.

De Nederlandse regering overweegt om 300 tot 400 militairen naar Mali te sturen. Volgende week vrijdag valt daarover waarschijnlijk een definitief besluit.

Koenders zei in Nieuwsuur dat het aan Nederland is om af te wegen of de risico's aanvaardbaar zijn. De Nederlandse oud-minister (PvdA) benadrukte daarbij dat Mali geen Srebrenica is. "Het conflict is totaal onvergelijkbaar, andere tegenspelers, andere samenstelling van de troepen."

Belang voor Nederland

Volgens Koenders heeft Nederland er alle belang bij om deel te nemen aan de VN-missie. Hij wees op de bedreiging van extremisme en drugssmokkel. Ook is er volgens hem een moreel belang, aangezien Mali tot de armste landen ter wereld behoort.

Mali werd begin dit jaar voor een groot deel ingenomen door islamitische extremisten. De VN-missie MINUSMA moest stabiliteit terugbrengen in het land.

De VN-Veiligheidsraad beloofde in juli dat MINUSMA 12600 militairen zou krijgen. Voorlopig zijn dat er ruim 5000.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl