NOS NieuwsAangepast

Servië belooft Nederland Gay Pride

Servië belooft na een reeks van afgelastingen volgend jaar een Gay Pride toe te staan. Die toezegging deed vice-premier Vucic in gesprek met minister van Buitenlandse Zaken Timmermans.

Volgens Timmermans kwam Vucic ongevraagd met de toezegging. "Ik kreeg niet eens de gelegenheid om er zelf over te beginnen." Vucic is vastbesloten om ook deze stap naar een Europese toekomst te maken, zei de Serviër volgens Timmermans.

Kritiek

Als kandidaat EU-lid ligt het beleid van Servië dezer dagen onder een vergrootglas. Het afgelasten van de Pride in de afgelopen jaren leverde het land veel kritiek op.

Nederland maakt zich al een tijd sterk voor homorechten in de regio. Dit jaar deed de ambassadeur een beroep op de Servische regering om een geplande Gay Pride in de hoofdstad Belgrado Pride toe te staan. Dat mocht niet baten, evenals de voorgaande twee jaren werd de optocht op het laatste moment afgelast om veiligheidsredenen. Timmermans noemde dat teleurstellend.

Rellen

De laatste Gay Pride, in 2010, werd verstoord door ernstige rellen. Duizenden hooligans belaagden de politie die de parade moest beveiligen.

Buurland Montenegro hield dit jaar wel, en voor het eerst, een Gay Pride. Daarbij was de Nederlandse ambassadeur aanwezig. Ook hier kwamen relschoppers op af, maar de parade werd goed beveiligd. De politie arresteerde zo'n zestig mensen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl