NOS NieuwsAangepast

Winkels gaan door met Zwarte Piet

Nederlandse winkelketens lijken niet van plan hun activiteiten rond Sinterklaas dit jaar aan te passen nu de controverse over Zwarte Piet is opgelaaid.

"Wij zullen dit jaar Sinterklaas weer vieren zoals we dit al generaties doen," zegt een woordvoerder van De Bijenkorf. "In de Amsterdamse Bijenkorf zullen weer de klimmende Zwarte Pieten hangen, net zoals ieder jaar. Natuurlijk is ook De Bijenkorf tegen racisme en discriminatie, maar voor ons heeft Zwarte Piet een heel andere betekenis."

Hetzelfde geldt voor de Hema: "Zwarte Piet is er gewoon bij dit jaar. Wij volgen de discussie en als blijkt dat er vanuit de samenleving de wens komt dat wij dingen aanpassen, dan zullen wij daar gehoor aan geven. Maar daar is nu geen sprake van, wellicht in de toekomst."

Leuk feest

Ook Albert Heijn gaat door met Zwarte Piet: "Heel veel klanten en kinderen van klanten vinden het een leuk feest. Wij blijven gewoon producten verkopen waar Zwarte Piet op staat," zegt een woordvoerder.

Ook bij webwinkel bol.com geen veranderingen: "Wij laten deze Zwarte Piet-discussie, net als andere politieke discussies, aan ons voorbijgaan. Wij verwachten dat het Sinterklaasfeest ook dit jaar weer groots gevierd zal worden in Nederland."

Speelgoedwinkelketen Intertoys zegt ook op dit moment geen plannen te hebben om de rol van Zwarte Piet aan te passen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl