NOS NieuwsAangepast

Beroep Britten op oppositie Syrië

De Britse minister van Buitenlandse Zaken Hague heeft een klemmend beroep gedaan op de gematigde oppositie in Syrië om eind november deel te nemen aan de conferentie in Genève over het geweld in Syrië. Hague zei dat in Londen na afloop van een gesprek van de 'Vrienden van Syrië', een groep van elf Arabische en westerse landen.

Hague zei dat de Vrienden van Syrië het met de oppositie eens zijn dat er in het nieuwe Syrië geen plaats meer is voor president Assad. Assad zelf zei gisteren in een interview dat hij geen enkele reden ziet om zich niet kandidaat te stellen voor een nieuwe termijn als president.

Afzetten Assad

De Syrische oppositieleider Ahmad Jarba heeft laten weten dat de oppositie niet deelneemt aan de conferentie, tenzij vooraf wordt gezegd dat het doel van de conferentie het afzetten van Assad is.

Deelname aan de conferentie maakt ons ongeloofwaardig, staat in de toespraak die Jabra vanavond houdt in Londen.

Verenigd

Minister Hague vindt het van het grootste belang dat de gematigde oppositie verenigd blijft, om te voorkomen dat extremisten het straks voor het zeggen krijgen in Syrië. Tegenover de BBC gaf Hague toe dat rebellen die banden hebben met al-Qaida een steeds grotere rol in het land spelen.

Als de oppositie uiteenvalt, heeft de Syrische bevolking straks alleen de keus tussen Assad en de extremisten, zei Hague.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl