NOS NieuwsAangepast

Stakingen grootmetaal voorbij

Vakbond FNV Bondgenoten heeft een akkoord gesloten met de werkgevers over een nieuwe cao in de grootmetaal. Zo'n 150.000 werknemers in de auto-industrie, scheepsbouw en bij machinefabrieken krijgen er 4,2 procent loon bij over een periode van 22 maanden. Jongeren tot 23 jaar krijgen daarbovenop 3 procent extra loon.

Met het akkoord komt er een einde aan de stakingen in de sector. Sinds 20 september voerden werknemers er iedere maandag en vrijdag actie voor een nieuwe cao.

Jongeren

Volgens FNV Bondgenoten wordt het door deze cao weer aantrekkelijk voor jongeren om in de grootmetaal te gaan werken. De sector verwacht de komende tijd een tekort aan personeel, doordat veel mensen met pensioen gaan en te weinig jongeren voor een technische opleiding kiezen.

Volgens werkgeversorganisatie FME is met het akkoord een stap gezet naar modernisering van de cao. Bedrijven die in zwaar weer verkeren kunnen met de vakbonden afspreken de lonen minder te verhogen dan 4,2 procent. FME gaat samen met de bonden een plan opstellen om vakmensen voor de techniek te behouden en de inzetbaarheid van medewerkers te verbeteren.

In de kleinmetaal werd ook actie gevoerd. In die sector bereikten de bonden en werkgevers op 11 oktober al een cao-akkoord.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl