NOS NieuwsAangepast

EU-hof: splitsen energiebedrijf mag

Een Nederlandse wet die energiebedrijven verplicht om te splitsen, is niet in strijd met Europese regels. Dat oordeelt het Europese Hof van Justitie in Luxemburg.

De afsplitsing van de netwerken bij energiebedrijven kan gerechtvaardigd zijn, omdat het de belangen van de consument en de zekerheid van de energielevering rechtvaardigt, zegt het hof.

De uitspraak betekent nog niet dat energiebedrijven Eneco en Delta hun stroomnetten moeten afstoten, omdat het nu aan de rechter in Nederland is. Die moet tot nader onderzoek overgaan.

Eneco is tevreden met de uitspraak van vandaag. "Het is geen ja en geen nee. Het balletje kan nog allebei de kanten oprollen," aldus de woordvoerder van Eneco.

Meer concurrentie

Nederland voerde de splitsingswet in 2008 in. Door het netwerk en de verkooporganisatie verplicht te splitsen, moest worden voorkomen dat de netwerken last krijgen van concurrentie tussen leveranciers. Er werd meer concurrentie verwacht, doordat de energiemarkt werd vrijgegeven.

Eneco en Delta hebben zich tot nu toe met succes verzet tegen de splitsing en hebben nog altijd één bedrijf. Ze zijn daarmee de enige energiebedrijven in Nederland die nog in handen zijn van provincies en gemeenten.

'Onnodig verzwakken'

Buiten Nederland is er geen enkel Europees land dat energiebedrijven dwingt om te onderdelen af te stoten. Volgens een rapport van PwC dat in opdracht van Delta is uitgevoerd, zou de Staat Nederlandse energiebedrijven onnodig verzwakken in de internationale markt.

Energiebedrijven worden door splitsing een interessante overnameprooi voor buitenlandse partijen. Zo kocht het Duitse RWE energiebedrijf Essent in 2009. Kabels en de buizen vielen door de splitsingswet buiten de aankoop, die zijn in eigendom van het publieke netwerkbedrijf Enexis. Nuon werd overgenomen door het Zweedse Vattenfall, het netwerkbedrijf van Nuon is verder gegaan als Alliander.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl