NOS NieuwsAangepast

KPN-team speurt naar hacks

KPN houdt met een speciaal team extra scherp in de gaten of het telefoonverkeer via zijn netwerk wordt afgeluisterd. De NSA zou op grote schaal verschillende vormen van communicatie registreren. In Nederland zouden vorig jaar zo'n 1,8 miljoen telefoontjes zijn onderschept. KPN heeft geen aanwijzingen dat dat gebeurde op het KPN-netwerk.

Recent ontstond er ophef over een inbraak bij het Belgische telecombedrijf Belgacom. De Belgen hebben KPN extra informatie gegeven waarop speciaal gelet moet worden.

"Geen 100 procent garantie"

KPN heeft nog geen aanwijzingen dat het telefoonverkeer van KPN gehackt is door de Amerikaanse inlichtingendienst, maar bestuursvoorzitter Eelco Blok kan niet uitsluiten dat de NSA het Nederlandse telefoonverkeer afluistert zonder dat KPN het in de gaten heeft.

"Wij hebben hele goeie mensen die het netwerk monitoren. We hebben een extra check uitgevoerd en dat heeft geen bijzonderheden opgeleverd, maar 100 procent garantie kan ik niet geven", zegt Blok.

Maatregelen

Hij benadrukt dat KPN niet samenwerkt met de NSA. Bij telefoontaps wordt uitsluitend samengewerkt met justitie in Nederland.

Als KPN ontdekt dat wordt meegeluisterd met het telefoonverkeer, neemt het bedrijf maatregelen. Dat gaat dan in nauw overleg met het ministerie. "Op zulk soort terreinen werken we nauw samen met de overheid", aldus Blok.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl