NOS NieuwsAangepast

Halvering winst bij KPN

De omzet van telecombedrijf KPN is in het derde kwartaal gedaald met 7,6 procent naar 2,1 miljard euro. De nettowinst is meer dan gehalveerd en komt uit op 87 miljoen euro. De omzetdaling is te wijten aan minder opbrengsten in de zakelijke markt en bij het mobiele bellen door consumenten.

De winstdaling (.pdf) is mede het gevolg van grote investeringen. KPN investeerde veel in het mobiele netwerk, onder meer het uitrollen van het 4G-netwerk. Ook is er geld uitgetrokken voor klantapparatuur, zoals smartphones en apparatuur voor glasvezel en interactieve televisiediensten. In het derde kwartaal kwamen er 32.000 nieuwe glasvezelklanten bij, wat het totale aantal huishoudens op 461.000 brengt.

Meer 4G-klanten

De uitrol van het 4G-netwerk ligt op schema zegt KPN. Begin 2014 zal er landelijke dekking zijn. Het aantal klanten met een 4G-abonnement is gegroeid van 21.000 eind juni naar 100.000 eind september.

Bij de interactieve televisie en glasvezel steeg de omzet door een grotere vraag en door hogere prijzen. Het aantal verkochte pakketten van tv, internet en bellen steeg in het derde kwartaal met 38.000 naar 1,7 miljoen. Ook het aantal abonnees voor interactieve televisie steeg sterk, met 72.000 nieuwe klanten. KPN heeft inmiddels een marktaandeel van 25 procent. Een jaar geleden was dat nog 20 procent.

Minder mobiel bellen

De marktomstandigheden blijven uitdagend, zegt topman Eelco Blok. Bij mobiel bellen liep de omzet terug door minder bel- en sms-verkeer. Het aantal mobiele abonnees daalde met 13.000. In de zakelijke markt was er ook sprake van minder vraag naar traditionele telecomdiensten. De prijzen staan onder druk doordat bedrijven flink op de kosten letten en bezuinigen.

Beleggers lijken tevreden met de kwartaalresultaten. Het aandeel KPN staat halverwege de ochtend op een koerswinst van 1,6 procent en noteert 2,26 euro.

Overname América Móvil

Vorige week trok het Mexicaanse telecombedrijf América Móvil het bod op KPN terug. KPN kon het met AM niet eens worden over onder meer de prijs die de Mexicanen voor KPN wilden betalen.

Met de verkoop van de Duitse mobiele dochter E-Plus aan Telefónica haalt KPN 8,5 miljard euro binnen. Dat geld wordt gebruikt om de schuld af te bouwen en de investeringen te betalen. De afronding van de verkoop is naar verwachting in 2014.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl