NOS NieuwsAangepast

"Drone schendt internationaal recht"

De Verenigde Staten schenden het internationaal recht door drones te gebruiken. De onbemande vliegtuigen hebben in Jemen en Pakistan de afgelopen jaren tientallen onschuldige burgers gedood. Dat schrijven Amnesty International (.pdf) en Human Rights Watch (.pdf) in twee rapporten die vandaag worden gepubliceerd.

Beide mensenrechtenorganisaties hebben de aanvallen met Amerikaanse drones onderzocht. Ze zeggen dat vaak doelen zijn getroffen die niet militair waren. Zo werden kinderen en bejaarden gedood.

Geheimhouding

Amnesty heeft vooral kritiek op de geheimzinnige wijze waarop de VS met de inzet van drones omgaat. De Amerikanen hebben afgelopen voorjaar beloofd dat ze transparant zouden zijn, maar volgens Amnesty is er geen verbetering.

De VS denkt dat het onder het internationaal recht uit kan komen als het de aanvallen verzwijgt, stelt Amnestry, doordat de daden zo buiten het bereik van rechtbanken blijven.

Volgens de onderzoekers van Amnesty International en Human Rights Watch zijn de inwoners van Pakistan en Jemen voortdurend bang voor drone-aanvallen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl