NOS NieuwsAangepast

Bewoners graven geulen glasvezel

Inwoners van Bergeijk graven zelf geulen langs de openbare weg om glasvezel aan te leggen. Het gaat om een proef waarbij ze ook zelf verantwoordelijk zijn voor de aansluiting van glasvezel op hun huis.

De proef geldt voor woningen in het buitengebied van Bergeijk. Voor glasvezelbedrijven is het vaak onrendabel om boerderijen en andere woningen in het buitengebied aan te sluiten. Nu de bewoners zelf de geulen graven, zijn de kosten voor glasvezelbedrijf Reggefiber een stuk lager en daarom gaat het bedrijf ermee akkoord.

"Ik schat dat de aanleg anders tienduizenden euro's zou kosten", zegt Frank van der Meijden, wethouder van Bergeijk. Volgens hem hoeven bewoners nu ze zelf het graafwerk doen maar een beperkte eigen bijdrage te betalen.

Toezicht

Agentschap Telecom wil van Reggefiber meer weten over de proef. Het agentschap liet vorige maand nog weten streng toe te zien op graafwerkzaamheden, omdat er vaak iets misgaat. Er zijn dagelijks meer dan honderd schadegevallen bij werkzaamheden.

Wethouder Van der Meijden denkt dat er niet meer risico is nu bewoners zelf graven. "Als gemeente voeren wij de regie. Iedereen moet zich aan alle spelregels houden. Bovendien kom je in het buitengebied niet veel andere kabels tegen."

Reggefiber zal de proef later dit jaar evalueren en bekijkt dan of ook inwoners van andere gemeenten zelf glasvezel kunnen gaan aanleggen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl