NOS NieuwsAangepast

Geheim graf voor Erich Priebke

Na een week onduidelijkheid en geruzie is er een plaats gevonden waar de Duitse oorlogsmisdadiger Erich Priebke wordt begraven. Die plaats blijft topgeheim, zegt Priebkes advocaat Giachini.

De oud-SS'er stierf tien dagen geleden in Rome, waar hij onder huisarrest leefde. Hij is 100 geworden. Aanvankelijk wilde geen enkele plaats in Italië of Duitsland zijn graf hebben, uit vrees dat het een bedevaartsoord voor neonazi's zou worden. Ook Argentinië, waar Priebke jaren heeft gewoond, wil hem niet hebben.

Uitvaartplechtigheid voor familie

Inmiddels is er volgens Giachini overeenstemming over een begraafplaats. Of die in Italië of Duitsland is, wil hij niet zeggen. Er komt een kleine uitvaartplechtigheid voor de familie.

Priebkes kist staat nog op een militair vliegveld bij Rome. Priebke gaf op 24 maart 1944 leiding aan een Duitse moordpartij in de Ardeatijnse grotten vlak bij Rome. Hierbij werden 335 Italiaanse burgers, onder wie 75 Joden, vermoord als vergelding voor de dood van 33 Duitse militairen, die door het verzet waren gedood.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl