Onderzoek: sterftecijfer zegt weinig

Een ziekenhuis met een laag sterftecijfer kan patiënten te vroeg ontslaan. Daarom moet voor het echte beeld ook worden gekeken hoeveel patiënten overlijden vlak na het ontslag uit het ziekenhuis.

Onderzoekers van UMC Utrecht en Erasmus MC vinden dat de manier waarop sterftecijfers nu worden berekend (HSMR), geen goede maatstaf is voor de kwaliteit van een ziekenhuis. Ze pleiten daarom voor een ander systeem.

Gemeentelijke Basis Administratie

Ziekenhuizen die weinig sterfte melden, hebben soms veel patiënten die kort na het ontslag thuis of ergens anders overlijden. Andersom komt ook voor dat ziekenhuizen patiënten tot hun dood blijven verzorgen.

De onderzoekers hebben ontdekt dat de sterftecijfers voor een ziekenhuis ongunstig kunnen wijzigen als ook de sterfte binnen dertig dagen na het ontslag wordt meegerekend. Ze maakten daarvoor gebruik van de Gemeentelijke Basis Administratie. De resultaten van hun onderzoek zijn gepubliceerd in het tijdschrift British Medical Journal.

Nu wordt een laag sterftecijfer voor een ziekenhuis nog geïnterpreteerd als een indicatie voor goede zorg. Volgens de Utrechtse en Rotterdamse onderzoekers kan dit ook betekenen dat patiënten korter dan elders in het ziekenhuis liggen.

Getal is lastig

Professor Kalkman, hoogleraar anesthesiologie bij het UMC Utrecht, meent dat de verantwoordelijkheid van een ziekenhuis niet direct stopt bij het ontslag. Hij vindt daarom dat ook de sterfte kort na het verlaten van het ziekenhuis moet worden meegenomen in de berekeningen.

De onderzoekers vinden verder dat één getal om de kwaliteit van een ziekenhuis als geheel aan te duiden erg lastig is. Patiënten weten dan nog steeds niet of het ziekenhuis waar ze worden behandeld goed presteert als het gaat om hun individuele aandoening.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl