NOS NieuwsAangepast

Oppositie eist uitleg over afluisteren

D66-Kamerleden Schouw en Verhoeven willen zo snel mogelijk opheldering van minister Plasterk over het afluisteren door de NSA. De partij wil weten of de berichten kloppen en of de minister ervan op de hoogte was.

Eerder vandaag bracht technologiesite Tweakers naar buiten dat de Amerikaanse inlichtingendienst NSA in een maand tijd ongeveer 1,8 miljoen telefoongesprekken in Nederland heeft onderschept.

Snowden

De SP wil dat klokkenluider Edward Snowden naar Nederland wordt gehaald voor een hoorzitting in de Tweede Kamer over de geheime data die hij heeft gelekt. Kamerlid Van Raak vraagt de regering om alles in het werk te stellen hem hierheen te krijgen en zijn veiligheid te garanderen.

De Kamer zou alle middelen moeten aangrijpen om zichzelf te informeren, dus ook praten met Snowden zelf, vindt Van Raak. Snowden heeft tijdelijk asiel gekregen in Rusland.

Feiten helder

Minister Plasterk zegt in een eerste reactie dat de Nederlandse regering reeds eerder haar zorgen en verontrusting heeft uitgesproken. "Mede op aandringen van Nederland is een werkgroep in gang gezet op Europees niveau, om samen met de Amerikanen de feiten helder te krijgen. Die rapporteert binnenkort", laat het ministerie van Binnenlandse Zaken weten.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl