NOS NieuwsAangepast

Libor-fraude vervolgd in Londen

De Britse justitie zal vandaag naar verwachting de namen bekend maken van meer dan 20 handelaren die betrokken waren bij de fraude met de Libor-rentetarieven. Volgens de Amerikaanse krant de Wall Street Journal zal dan ook blijken dat een Rabobank-medewerker betrokken was bij de fraude.

Aan betrokken banken als UBS, Barclays en RBS zijn al hoge boetes opgelegd. De Britse justitie wil ook de betrokken handelaren ter verantwoording roepen.

Vandaag staat in Londen Tom Hayes, een voormalig UBS-handelaar, terecht. Zijn bank heeft al een boete betaald aan de Britse, Amerikaanse en Zwitserse justitie van in totaal 1,2 miljard euro. De Britse bank Barclays kreeg 360 miljoen euro boete en RBS 453 miljoen.

Rabobank

De Libor-rente wordt samengesteld door een panel van ongeveer vijftien banken, waaronder ook de Rabobank. Elke dag melden deze banken tegen welke rente zij op de geldmarkt kunnen lenen. De Libor-rente wordt gebruikt als standaard voor financiële transacties wereldwijd. Er zijn duizenden miljarden euro's mee gemoeid. Een minimaal verschil in het rentetarief kan dus grote financiële gevolgen hebben.

Vorig jaar meldde het persbureau Bloomberg dat twee oud-medewerkers van de Rabobank door hun nieuwe werkgever, de Japanse bank Mitsubishi UFJ, zijn geschorst wegens het schandaal. Een van hen zou vanaf 2001 tot 2008 in dienst zijn geweest van de Rabobank.

Toezichthouder

De Nederlandse toezichthouder Nederlandsche Bank doet ook onderzoek naar de rol van de Rabobank en de ABN Amro in dit schandaal. Ook ABN Amro zit in het panel voor de Libor-rente. Daarnaast loopt er ook nog een onderzoek naar de manier waarop de Euribor-rente wordt vastgeld. Naast Rabobank speelt ook de ING bank een rol bij het vaststellen van dat tarief.

Bloomberg meldde dit jaar dat Rabobank een boete kan verwachten van 330 miljoen euro. De bank bevestigde dat men rekening houdt met een boete, maar wil niet zeggen hoe groot die voorziening is.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl