NOS SportAangepast

"Jonge Bogaerts speelt als routinier"

Over twee dagen zet honkbalminnend Nederland 's nachts weer de wekker om de World Series te volgen. En dit keer met extra belangstelling, want voor de vierde keer in de geschiedenis doet er een Nederlander mee.

Xander Bogaerts neemt het vanaf woensdag met Boston Red Sox op tegen St. Louis Cardinals. Hij is de derde Nederlandse honkballer die in de finale van de Major League Baseball uitkomt. Bert Blyleven (twee keer) en Andruw Jones gingen hem voor.

Blyleven won de World Series in 1979 (met Pittsburgh Pirates) en 1987 (met Minnesota Twins) en Jones verloor die van 1996 met Atlanta Braves. Hij werd wel de jongste speler ooit - hij was 19 jaar en 180 dagen oud - die een homerun sloeg in de World Series.

Vorig jaar en in 2010 hadden de World Series ook een Nederlands tintje. Hensley Meulens zegevierde toen met San Francisco Giants, waar hij hitting coach is.

Bogaerts verdringt Babe Ruth

Bogaerts is niet zomaar een van de vele selectiespelers van de Red Sox, hij is echt van waarde. Zo bracht hij twee punten over de thuisplaats tegen Detroit Tigers, waarmee hij zijn ploeg hielp aan plaatsing voor de World Series. "Dit voorspel je niet, in ieder geval niet van een 21-jarige"', aldus algemeen directeur Ben Cherington van de Red Sox op de website van de MLB.

In totaal stond de Nederlander nog maar veertien keer aan de start van een MLB-wedstrijd en bracht hij al eerder tijdens een wedstrijd in de play-offs twee punten op het scorebord. Hij verdreef met zijn debuut in de play-offs daarnaast ook legende Babe Ruth uit de recordboeken van de Red Sox.

Ruth was voor Bogaerts de jongste speler die namens de club uit Boston in de basis stond tijdens een duel in de play-offs. "Hij is nog zo jong, maar hij speelt al als een routinier", verbaast ook voorzitter Larry Lucchino zich over het talent. "Het gif dat hij heeft. Het lijkt wel alsof er ijswater door zijn aderen stroomt als hij aan slag komt."

Groeibriljant

Al in 2009 kwam Bogaerts naar de Red Sox. Hij bleek een groeibriljant, waar de club uit Boston nu de zoete vruchten van plukt. "Je contracteert spelers en soms betaal je ze veel te veel voor wat ze waard zijn, andere keren betaal je ze minder dan ze verdienen", aldus Cherington.

"We hebben altijd een hoge pet van hem op gehad. Maar dat hij de verwachtingen zo waar maakt, dat had niemand verwacht. We hopen dat hij het niveau vast kan houden als de World Series woensdag tegen de St. Louis Cardinals beginnen."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl