NOS NieuwsAangepast

FSB wil meer grip op internet

De Russische geheime dienst FSB wil meer grip op het internet- en telefoonverkeer. Er ligt een voorstel om de providers te verplichten al het verkeer via hun servers twaalf uur te bewaren. De FSB heeft vervolgens onbeperkt toegang tot de informatie.

Dat schrijft de Russische krant Kommersant. De FSB wil dat de providers per 1 juli 2014 apparatuur installeren waarmee onder meer IP-adressen, e-mailaccounts, telefoonnummers en de locatie van gebruikers wordt opgeslagen.

Klacht

Een van de providers, VimpelCom, heeft een klacht ingediend bij het ministerie van Communicatie. Volgens de provider is het voorstel van de FSB in strijd met de grondwet, waarin staat dat telefoon- en mailverkeer niet mag worden afgeluisterd zonder een gerechtelijk bevel.

Het was al bekend dat de FSB veel bevoegdheden krijgt tijdens de Olympische Spelen in Sotsji, volgend jaar. De veiligheidsdienst heeft dan de beschikking over een systeem waarmee al het internet- en telefoonverkeer van sporters en bezoekers kan worden gevolgd zonder dat daar een gerechtelijk bevel voor nodig is.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl