NOS NieuwsAangepast

Slachtoffers cosmeticamissers blij

De stichting Slachtoffers Cosmetische Artsen is blij met het besluit van minister Schippers om de regels aan te scherpen voor puur esthetische cosmetische ingrepen. Het is volgens de minister veel te gemakkelijk om een behandeling te krijgen om er mooier uit te zien.

De stichting is vooral blij dat alle rimpelvullers onder de medicijnwet gaan vallen. Maar ook Schippers' plan voor betere voorlichting wordt met open armen ontvangen. "Mensen moeten vooraf duidelijk worden geïnformeerd dat naar de fillers geen wetenschappelijk onderzoek is gedaan en dat iedereen dus eigenlijk een proefkonijn is", zegt Sylvia Veerman van de stichting.

De vulmiddelen zijn vloeibare implantaten die onder de huid worden gespoten. De behandeling moet daarom volgens Veerman alleen door deskundigen worden uitgevoerd en niet door bijvoorbeeld schoonheidsspecialisten.

Te veel ingespoten

Het komt volgens de stichting regelmatig voor dat middelen worden ingespoten op plekken in het lichaam waar dat niet mag, en het komt bovendien voor dat te veel wordt ingespoten.

De organisatie van schoonheidsspecialisten, Anbos, is het met Schippers eens dat er een eind moet komen aan uitwassen in de branche. De woordvoerder zegt dat de aangesloten leden geen behandeling met rimpelvullers geven omdat dat bij wet is verboden. Het zijn volgens de Anbos de niet aangesloten schoonheidssalons die de cosmetische behandelingen uitvoeren.

De minister wil ook bij wet regelen dat jongeren onder de 18 jaar niet zonder verwijzing van een arts een cosmetische behandeling krijgen. Ze kunnen volgens Schippers de gevolgen van zo'n behandeling nog niet goed inschatten.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl