NOS NieuwsAangepast

Strengere regels 'mooimaaksector'

Minister Schippers van Volksgezondheid gaat de regels aanscherpen voor puur esthetische cosmetische ingrepen. Het is volgens haar veel te gemakkelijk om een behandeling te krijgen om er mooier uit te zien.

Sommige schoonheidssalons bieden nog steeds permanente rimpelvullers aan terwijl dat is verboden. En jongeren onder de 18 jaar kunnen makkelijk een behandeling krijgen. Schippers wil dat alleen artsen of andere zorgverleners met de vereiste papieren cosmetische ingrepen doen.

De minister kondigde in december vorig jaar al aan dat maatregelen nodig zijn. Ze heeft die nu uitgewerkt.

Gevolgen

Schippers vindt het zorgelijk dat in tv-reclame wordt gezegd dat mensen tijdens de lunch niet alleen hun nagels kunnen laten doen, maar ook even wat prikjes kunt halen tegen rimpels. Wat de jongeren betreft, vindt ze dat die minder goed kunnen overzien wat de gevolgen zijn van een cosmetische ingreep. Daarom wil ze een grens stellen van 18 jaar.

De afgelopen jaren heeft de Inspectie voor de Gezondheidszorg duizenden klachten ontvangen over het gebruik van slechte en onveilige producten, zoals PIP-implantaten. De minister liet een onderzoek instellen en constateert dat er nog te veel fout gaat en dat de regels aangescherpt moeten worden.

Beunhazen

Ze schrijft aan de Tweede Kamer: "Deze brief gaat alleen over ingrepen die met een puur esthetisch oogmerk uitgevoerd worden en niet over cosmetische ingrepen met een geneeskundig doel, zoals reconstructie na een borstamputatie of bij brandwonden".

"Ik vind het belangrijk dat mensen goed geïnformeerd worden over de risico's voordat ze een cosmetische ingreep ondergaan. Ook moeten patiënten een bewuste keuze kunnen maken bij welke behandelaar ze een ingreep ondergaan. Mensen denken nu te makkelijk dat het wel goed zit als ze een witte jas zien, maar meer alertheid is hier noodzakelijk."

De specialisten en de slachtoffers van de cosmetische industrie zijn blij dat de minister maatregelen neemt tegen "beunhazen".

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl