NOS NieuwsAangepast

Meer winst Philips door besparing

Philips heeft in het derde kwartaal de omzet zien dalen met 3,5 procent naar 5,6 miljard euro. De nettowinst bedroeg 281 miljoen euro, 176 miljoen euro meer dan in dezelfde periode vorig jaar.

De winstgroei (.pdf) is vooral te danken aan een kostenbesparingsprogramma, waarvan een wereldwijde vermindering van het personeel een belangrijk onderdeel is. Tot nu toe heeft Philips 856 miljoen euro bespaard.

"Het was opnieuw een solide kwartaal voor Philips", zegt topman Frans van Houten. "Vooral in het licht van de uitdagende economische omstandigheden."

Beleggers reageren enthousiast op de cijfers. Het aandeel Philips stond na een uur handel op een winst van meer dan 6 procent op 25,94 euro.

Inspelen op vraag

Bij de divisie Healthcare (medische apparatuur en gezondheidszorg) liep de omzet en het aantal nieuwe orders wat terug. De omzet bij Consumer Lifestyle, de tak met consumentenelektronica, groeide daarentegen sterk. Volgens Philips komt dat vooral doordat het bedrijf meer en beter aansluit bij de specifieke vraag van lokale markten.

Ook de divisie Licht zag de omzet groeien, vooral door de verkoop van led-verlichting. Die nam in een jaar tijd met 33 procent toe en maakt inmiddels al 30 procent uit van de totale omzet van de verlichtingsactiviteiten.

Tegenwind

Het bedrijf verwacht de financiële doelstellingen voor dit jaar te halen, maar waarschuwt wel voor de aanhoudende tegenwind in de wereldeconomie. Die tegenwind zal naar verwachting van invloed zijn op de omzetgroei in de komende kwartalen.

Bij Philips werken 114.326 mensen. Een jaar geleden waren dat er nog 119.226.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl