NOS NieuwsAangepast

Mexico woedend over NSA-hack

Mexico is woedend over nieuwe onthullingen over het NSA-spionageschandaal. Het Duitse weekblad Der Spiegel maakte gisteren bekend dat de Amerikaanse veiligheidsdienst in 2010 het e-mailaccount van de toenmalige Mexicaanse president Calderon heeft gehackt.

Ook hackte de NSA een belangrijke server van de Mexicaanse regering, waardoor de Amerikanen toegang kregen tot een schat aan diplomatieke en economische informatie. Der Spiegel baseert zich op een NSA-document dat in handen kwam van klokkenluider Edward Snowden.

"Deze gang van zaken is onaanvaardbaar, illegaal en in strijd met de Mexicaanse en internationale wetgeving", liet het Mexicaanse ministerie van Buitenlandse Zaken weten.

Nauwe banden

De VS en Mexico hebben zeer nauwe economische banden. Tachtig procent van de Mexicaanse export gaat naar de VS. De VS heeft Mexico ook nodig in de strijd tegen illegale immigratie en internationale drugshandel.

De huidige president Peña Nieto heeft de Amerikaanse spionage in Mexico in juli ook al onaanvaardbaar genoemd. Toen kwam naar buiten dat de Amerikanen telefoontjes en e-mailverkeer van Peña Nieto en de Braziliaanse president Rousseff hebben onderschept.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl