NOS NieuwsAangepast

Nieuwe rechterlijke tik Berlusconi

De voormalige Italiaanse premier Silvio Berlusconi mag twee jaar lang geen publieke functie bekleden. Dat heeft de rechter in Milaan bepaald. Met deze uitspraak is de weg vrij voor de voltallige Senaat om te besluiten of Berlusconi zijn Senaatszetel kwijtraakt.

Berlusconi werd eerder veroordeeld tot vier jaar cel wegens belastingfraude. Toen werd ook bepaald dat hij geen publieke functie meer mag bekleden, maar dat deel van de uitspraak werd later terugverwezen naar de rechtbank toen Berlusconi's advocaten in beroep gingen.

Nu dat oordeel er ligt, kan de Senaat zich richten op de vraag of Berlusconi zijn zetel moet opgeven, zoals een Italiaanse Senaatscommissie op 4 oktober adviseerde. Het besluit van die commissie moet binnen twintig dagen worden bevestigd, dus dat zou de komende week moeten gebeuren.

Als gevolg van een amnestiewet uit 2006 is de celstraf van Berlusconi ingekort van vier naar één jaar. In Italië kunnen veroordeelden van 70 jaar en ouder hun gevangenisstraf laten omzetten in huisarrest of een taakstraf. Berlusconi heeft zelf gezegd het liefst een taakstraf te willen uitvoeren.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl