NOS VoetbalAangepast

Twente-topper werd Ajax-teamspeler

FC Twente en Ajax hebben een rijke traditie als het gaat om spelers die bij beide clubs succesvol waren. Het meest recente voorbeeld is Theo Janssen, die zowel in Enschede als Amsterdam landskampioen werd. Ook morgenavond staan er spelers op het veld met een historie bij beide clubs: Dico Koppers en Quincy Promes.

De eerste grote transfer tussen Twente en Ajax dateert uit 1969. Twente's topscorer Dick van Dijk verkaste destijds voor het lieve sommetje van een half miljoen gulden (circa 227 duizend euro) naar De Meer.

Goaltjesdief

Al ver voordat hij de kleuren verdedigt van FC Twente en Ajax geldt Dick van Dijk als een echte goaltjesdief. Via amateurclub ONA in Van Dijk's geboorteplaats Gouda belandt hij in 1966 bij SVV. Dat Van Dijk een meer dan gemiddeld talent is, blijkt ook uit zijn selectie voor diverse Nederlandse jeugdelftallen.

Aan de hand van de net twintigjarige topscorer Van Dijk promoveert SVV in 1966 naar de eerste divisie. FC Twente wil de spits dan al graag inlijven, maar vindt de transfersom nog te gortig. Als Van Dijk vervolgens een iets minder seizoen draait, zakt de transferprijs naar zeventigduizend gulden en Twente hapt toe.

In Enschede is Kees Rijvers dan net begonnen aan een meerjarenplan. Twente wil met een jonge selectie de fundering leggen voor langdurige successen. Al in het tweede seizoen van Rijvers betaalt die visie zich uit.

FC Twente draait voor het eerst mee in de top van het vaderlandse voetbal. 3 November 1968 is nog steeds een legendarische datum in de Twente-annalen: dan wordt Ajax in Enschede met 5-1 vernederd. Dick van Dijk maakt drie doelpunten. Het is nog altijd de grootste nederlaag die Ajax ooit leed in Enschede.

'Verrader'

Maar naarmate het seizoen '68/'69 vordert, botst de mondige Van Dijk steeds vaker met Rijvers. Twente presteert na de winterstop beduidend minder en als dan ook nog eens bekend wordt dat Ajax met Van Dijk onderhandelt, heeft de spits zijn langste tijd in Enschede gehad.

Rijvers is blij van de lastpost verlost te zijn en de Twente-fans beschouwen Van Dijk, ondanks 52(!) doelpunten in twee seizoenen, als verrader. Twente maakt met de transfersom van een half miljoen gulden forse winst op Van Dijk.

Teamspeler Van Dijk

Voor Van Dijk verandert de situatie. Bij Twente was hij de onbetwiste spits, was het spel op hem afgestemd. Bij Ajax is hij één van de zestien. Hij krijgt te maken met druk en hooggespannen verwachting.

Als Van Dijk bij Twente al goed was voor dertig goals per seizoen, dan moet hij bij Ajax, waar Cruijff en Keizer als secondanten in de voorhoede staan, toch minstens vijftig doelpunten kunnen maken. Maar Rinus Michels heeft andere plannen met Van Dijk. Hij turnt hem om tot een teamspeler. Iemand die meeverdedigt en vuil werk opknapt voor anderen.

Internationale doorbraak

Van Dijk wordt zo een waardevol onderdeel van de Ajax-machine die Europa verovert. De bekroning voor zijn omschakeling krijgt Van Dijk in 1971.

Voorafgaand aan de Europa Cup-finale tegen Panathinaikos is hij continu wisselspeler, maar op Wembley staat hij tot zijn eigen verbazing in de basis. En hij maakt ook nog eens de belangrijke openingstreffer, met het hoofd. Intussen heeft Van Dijk ook al zijn debuut gemaakt in Oranje en na zijn treffer in de Europa Cup-finale is hij nu ook een internationale vedette.

Buitenland

In het jaar daarna wordt zijn rol bij Ajax steeds marginaler en in 1972 kiest Van Dijk voor een lucratief contract in Frankrijk bij Nice. Zijn opmerkelijkste wapenfeit daar: het Barcelona van Cruijff en Michels uitschakelen in de UEFA Cup (1974). Hij beëindigt zijn carrière in Spanje bij Murcia.

Als man-in-bonis keert Van Dijk terug naar Nice waar hij een bestaan opbouwt als makelaar. In 1997 eindigt het leven van Dick van Dijk. Tijdens een medisch onderzoek loopt hij een bacteriologische infectie op aan de hartkleppen, die hem fataal wordt. Hij is slechts 51 jaar geworden.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl