NOS NieuwsAangepast

Belgische 'jihadist' gearresteerd

De Antwerpse Syriëstrijder Jejoen Bontinck is in België gearresteerd. Dat meldt de Vlaamse omroep VRT. Na zijn terugkeer uit Syrië vorige week verbleef Bontinck in Nederland, omdat hij bang was om in België te worden opgepakt en ondervraagd door de Belgische veiligheidsdienst. Blijkbaar is hij vandaag toch naar België gereisd.

Vanmiddag zei Bontinck in een vraaggesprek met de VRT dat zijn vertrek naar Syrië een vrije keuze was. "Ik ben alleen vertrokken en heb alles zelf moeten betalen", zegt hij in een interview met de VRT.

Volgens zijn vader Dimitri werd Jejoen Bontinck geronseld door de radicale Belgische moslimgroep Sharia4Belgium. Dimitri Bontinck reisde in april naar Syrië om zijn zoon te zoeken. In mei zei hij dat hij hem had gevonden, maar dat hij van de rebellen zijn zoon niet mocht zien.

'Niet gevochten'

"Ik ben op 22 februari vertrokken, niet onder invloed van Sharia4Belgium zoals iedereen denkt", vertelt Jejoen Bontinck aan de VRT. "Tien maanden voor ik vertrok, heb ik de organisatie om privéredenen verlaten, dat was een vrije keuze. Er was dus geen invloed."

Bontick zegt dat hij niet heeft gevochten in Syrië. Hij heeft er vrijwilligerswerk gedaan in een ziekenhuis in een grensstadje, zegt hij.

Ontsnapping

Bontinck bleef acht maanden in Syrië. In die periode is hij naar eigen zeggen zes weken vastgehouden door het regime van Assad. "Ik ben er nooit ondervraagd, maar wel gefolterd met een soort wapenstok en met elektrische schokken." Hij wist te ontsnappen toen hij naar de wc mocht. In welke stad dat was zegt hij niet te weten.

Een maand geleden nam hij contact op met zijn vader. Hij had gehoord dat die hem was komen zoeken in Syrië, maar kon dat niet checken. "Er was geen internet en bellen was ook heel moeilijk."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl