Gouden tijden online beveiligers

Ondanks de economische crisis groeit de markt voor het beveiligen van online data hard. Zo hard, dat universiteiten niet kunnen voldoen aan de toenemende vraag naar gekwalificeerd personeel. Dat blijkt uit een rondgang in de sector door de NOS.

Nederland wil een sterke speler zijn op de internationale markt in cyber security, met Den Haag als middelpunt. Die stad investeert daarom samen met Europa 1,5 miljoen in een nieuw bedrijvenpark voor veiligheid en digitale beveiliging. De campus gaat begin 2014 open. Daar komt ook een Cyber Security Academy, waar studenten geschoold worden voor een baan in de online beveiliging.

Volgens Rob de Wijk van initiatiefnemer The Hague Security Delta liggen juist in online beveiliging kansen voor de Nederlandse economie. In de regio Den Haag alleen al zijn honderden bedrijven gevestigd die zich hierop richten en dat aantal neemt toe. Geschat wordt dat het om duizenden banen gaat. Op dit moment wordt de precieze omvang van de sector voor het eerst onderzocht.

Tekort aan personeel

Deskundigen bevestigen dat cyber security een groeimarkt is. "Online beveiliging is een exportproduct waarin Nederland een goed imago heeft. We hebben momenteel een aantal topbedrijven op dit gebied die dat beeld hebben waargemaakt", aldus hoogleraar Bart Jacobs van de Radboud Universiteit.

"Ons unique selling point is neutraliteit. Landen en grote bedrijven wantrouwen elkaar snel, bijvoorbeeld vanwege historische betrekkingen. Ze zien Nederland als een Zwitserland op cybergebied." Veel Nederlandse cyber security bedrijven nemen doorlopend nieuwe mensen aan. Zo heeft FOX-IT per maand zeker vier vacatures. Riscure in Delft ziet de omzet per jaar met een kwart toenemen en heeft het hele jaar door nieuwe medewerkers nodig.

Maar goed personeel vinden in eigen land kost moeite. Universiteiten met een cyber security-opleiding kunnen de vraag uit het bedrijfsleven niet aan. "We worden wekelijks gebeld door bedrijven. We doen veel aan werving, maar er kiezen nog te weinig jongeren voor deze richting", zegt Jacobs. De Haagse Hogeschool verwacht daarbij dat de personeelsvraag in de toekomst snel toeneemt.

Uitbreiding

De groei komt doordat bedrijven hun online dienstverlening uitbreiden en zich daarbij bewuster worden van de noodzaak van beveiliging. Door de actualiteit, bijvoorbeeld de onthullingen van klokkenluider Snowden, is dat bewustzijn in een stroomversnelling geraakt.

Ook bij de overheid worden diensten op dit gebied uitgebreid en worden nieuwe diensten opgezet. Zo begint Europol een nieuwe afdeling met dertig mensen, die binnen drie jaar moet zijn uitgebreid tot 120. Het team High Tech Crime van de Nationale Politie verdubbelt naar 120 medewerkers en ook het National Cyber Centre breidt flink uit.

De Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid Dick Schoof zegt dat cybercriminaliteit momenteel de grootste dreiging is voor de Nederlandse maatschappij. De kosten voor cybercrime worden geschat op miljarden euro's wereldwijd. Europol stelt dat er inmiddels meer geld omgaat in cybercrime dan in de totale drugshandel.

Nuchter

Hoogleraar Jacobs benadrukt dat Nederland ook vooral nuchter moet blijven. "Dat er steeds meer geld en werk zit in cyber security is een feit. Maar laten we ook kritisch blijven over nut en noodzaak van online beveiliging. Het moet geen hype zijn of een misplaatst angst sentiment, maar waar noodzakelijk een oplossing voor reële dreigingen."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl