NOS NieuwsAangepast

Inspectie tikt Aldi op de vingers

De Inspectie SZW, voorheen de Arbeidsinspectie, heeft veel kritiek op het personeelsbeleid van supermarktbedrijf Aldi. Dat blijkt uit een brief van de inspectie die in handen is van de NOS. Het is de eerste keer dat Aldi in Nederland formeel op de vingers wordt getikt.

In de brief laat de inspectie weten dat de werkdruk bij de Aldi te hoog is. Daarbij is er sprake van "ongewenste omgangsvormen" en doet Aldi te weinig om gezondheidsschade door een te hoge fysieke belasting te beperken.

Bedrijfscultuur

Volgens vakbond CNV Dienstenbond hebben veel Aldi-werknemers gezondheidsklachten. "Mensen hebben klachten aan de rug, vooral in distributiecentra, en de nek en de armen, wat vooral aan kassa's ontstaat", aldus CNV-bestuurder Ben Hoogendam. Daarbij worden de medewerkers geïntimideerd. "Er wordt een hele grote druk opgelegd."

Het inspectierapport laat volgens Hoogendam zien dat Aldi zich nu niet langer kan verschuilen achter incidenten of lokale managers. "Het inspectieonderzoek toont keihard aan dat de problemen bij Aldi breed aanwezig zijn. Aldi moet nu met een stevig plan komen dat de problemen oplost." Daarbij moet er volgens Hoogendam veel aandacht zijn voor de bedrijfscultuur binnen Aldi.

Kritiek

Vakbonden hebben al jarenlang kritiek op het personeelsbeleid van Aldi. Volgens CNV is het nu de eerste keer dat de Inspectie SZW Aldi formeel op de vingers tikt.

De inspectie deed van juni tot en met augustus onderzoek bij Aldi. In een reactie laat een woordvoerder weten Aldi te hebben geïnformeerd over het rapport. De inspectie wil pas reageren nadat het de conclusies heeft besproken met het supermarktbedrijf. Dat gaat "zeer binnenkort" gebeuren, aldus de zegsman.

Aldi schrijft in een commentaar dat het een begin heeft gemaakt met het doorvoeren van de door de inspectie aangegeven punten. "Wij nemen de uitkomsten van het onderzoek dan ook serieus en benadrukken dat wij naar structurele oplossingen streven," aldus het supermarktbedrijf.

Als Aldi geen verbeteringen doorvoert, riskeert het bedrijf een boete.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl