NOS NieuwsAangepast

"Vlaamse Syriëganger in Nederland"

De Belgische Syriëganger Jejoen Bontinck verblijft sinds een week in Nederland. Dat melden de Belgische kranten Het Nieuwsblad en De Standaard.

In De Standaard zegt de vader van Jejoen dat zijn zoon in Turkije is. Maar de krant heeft informatie dat de twee op een onbekende plek in Nederland zitten. De AIVD is ervan op de hoogte, zegt de krant.

Werving

Mogelijk bereidt vader Dimitri Bontinck zijn 18-jarige zoon voor op een terugkeer naar België. Hij zal daar door de politie en Belgische veiligheidsdienst worden ondervraagd. Volgens De Standaard heeft hij in België een actieve rol gespeeld bij de werving van Syriëgangers.

Volgens de vader werd Jejoen Bontinck geronseld door de radicale Belgische moslimgroep Sharia4Belgium. Daarna vertrok hij met vrienden naar Egypte. Ze zouden daar de islam gaan bestuderen.

Rebellen

Later werd duidelijk dat hij in Syrië was beland en met de rebellen meevocht. Volgens zijn vader was zijn paspoort afgenomen en werd hij gedwongen om mee te vechten.

Dimitri Bontinck reisde in april naar Syrië om zijn zoon te zoeken. In mei zei hij dat hij hem had gevonden, maar dat hij van de rebellen zijn zoon niet mocht zien.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl