NOS NieuwsAangepast

Peking gaat smog aanpakken

In Peking wordt binnenkort een systeem voor de aanpak van de smog van kracht. De leiding van de communistische partij in de Chinese hoofdstad heeft daarmee ingestemd.

De stad gaat zich baseren op een waarschuwingssysteem.

Bij code rood wordt het autoverkeer drastisch verminderd. De ene dag mogen alleen auto's met een even kentekenplaat rijden, de andere dag alleen auto's met een oneven plaat.

Van het verkeer in dienst van de overheid wordt eenderde stilgelegd. Verder zullen de basis- en middelbare scholen gesloten worden.

Fijnstof

Bij de lichtere code oranje moeten vervuilende industrieën worden stilgelegd of beperkt en worden bouwactiviteiten verboden, net als activiteiten, zoals barbecuen of vuurwerk afsteken.

Volgens het stadsbestuur is het autoverkeer de grootste vervuiler. De auto's zijn goed voor ruim 22 procent van de hoeveelheid fijnstof in de lucht. Het aantal auto's in Peking is in tien jaar gegroeid van enkele honderdduizenden tot meer dan 5 miljoen.

Kwetsbaar

De industrie is in Peking verantwoordelijk voor 20 procent van het fijnstof.

Peking is extra kwetsbaar omdat de stad in het noorden begrensd wordt door bergen en woestijnen, waardoor de vervuiling vaak blijft hangen en er woestijnstof wordt aangevoerd.

Het waarschuwingssysteem is gebaseerd op een index die de luchtkwaliteit aangeeft. Bij code rood staat deze AQI drie dagen achtereen boven de 300, bij code oranje is de vervuiling drie dagen tussen de 200 en 300.

Vooral dat laatste komt in Peking geregeld voor. Vanochtend staat de AQI in Peking op 276, 'zeer ongezond'.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl