NOS NieuwsAangepast

'Deelauto' tegen spitsdrukte Zuidas

Door economieverslaggever Louis Dekker

Bedrijven op de Amsterdamse Zuidas gaan hun personeel aansporen met het openbaar vervoer naar het werk te komen en ze zijn een 'deelauto'-programma begonnen.

Het zogenoemde shared fleet-programma moet de verkeersopstoppingen in het zakencentrum verminderen. Werknemers van deelnemende bedrijven kunnen voor zakelijke ritten gebruikmaken van auto's die pal voor het World Trade Center worden geparkeerd. Voorwaarde is dat ze na een zakenafspraak de auto terugbrengen en met het ov naar huis gaan.

Duurzaam

Het plan is een initiatief van de Green Business Club Zuidas, die samen optrekt met de leiding van het WTC. De groep ondernemers benadrukt vooral het duurzame karakter. "Mensen die alleen een auto gebruiken als het echt nodig is zorgen voor een aanzienlijke vermindering van de CO2-uitstoot", zegt Melanie van der Horst van de organisatie. Zij wil het gebied leefbaarder en aantrekkelijker en autodelen "sexy'er" maken, maar geeft toe dat de bedrijven ook azen op financiële steun van de overheid.

De Business Club probeerde vandaag bij de startbijeenkomst in het WTC minister Schultz Van Haegen te verleiden tot het geven van subsidie. Maar overheidsgeld blijft voorlopig achterwege.

Crime

Op de Zuidas wemelt het van de zakenauto's. Het gebied groeit snel en dat leidt tot bereikbaarheidsproblemen. Vooral in de ochtend- en avondspits is het een crime om er van a naar b te komen. Voor veel werknemers op de Zuidas, waar veel banken en advocatenkantoren zitten, is de lease-auto bovendien een geliefde secundaire arbeidsvoorwaarde.

Het autodeel-project begint kleinschalig. Door een deal met auto-importeur Pon en Pon-dochter Greenwheels start de 'shared fleet' met 6 Audi's. Dat oogt mager voor de duizenden mensen die in het WTC-gebied werken, maar het aantal auto's is snel te vergroten en de leveranciers beloven flexibel en snel te handelen. "We willen voorkomen dat werknemers mis grijpen", zegt Christiaan Huijg van het WTC. Het is de bedoeling dat op termijn semi-elektrische auto's aan het deelwagenpark worden toegevoegd.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl