NOS NieuwsAangepast

Waarnemer aangesteld bij Sensire

De aanbesteding van de thuiszorg in de Achterhoek komt onder supervisie van een waarnemer. Die gaat erop toezien dat afspraken die thuiszorgorganisatie Sensire heeft gemaakt met staatssecretaris Van Rijn van Volksgezondheid, worden nagekomen.

Van Rijn en minister Asscher van Sociale Zaken schrijven dat in een brief aan de Tweede Kamer (.pdf).

Bedacht

Onder meer de SP had vragen gesteld over het ontslag van 1100 werknemers van Thuiszorgorganisatie Sensire.

Dat ontslag is volgens vakbond Abvakabo FNV al anderhalf jaar geleden door Sensire bedacht. Met gemeenten zouden plannen zijn gemaakt om de medewerkers na hun ontslag te laten terugkeren in een goedkopere constructie als alfahulp.

Volgens Asscher en Van Rijn hebben de mediaberichten daarover weliswaar voor "nadere inkleuring'' gezorgd, maar geen nieuwe feiten opgeleverd.

Bij oude cliënten

Van Rijn heeft met de gemeenten in de Achterhoek afgesproken dat geprobeerd wordt de aanbesteding voor de thuiszorg zo snel mogelijk af te ronden. Daarbij worden de thuiszorgers zo veel mogelijk bij hun oude cliënten ingezet.

De bewindslieden hebben op verzoek van de Kamer ook nog eens bekeken of het UWV de ontslagvergunning volgens de regels heeft verleend, maar ook daar zijn geen onregelmatigheden geconstateerd, schrijven ze.

"Het ontslag is verleend om bedrijfseconomische redenen en het ontbreken van toekomstperspectief."

Teleurstellend

De FNV noemt die conclusie teleurstellend, "zeker voor een minister die het aanpakken van schijnconstructies als speerpunt heeft". Toch is de vakbond blij dat de bewindslieden in actie komen en een bemiddelaar aanstellen.

Ook stemt de bond in met de toezegging van Asscher dat thuiszorgmedewerksters niet gedwongen kunnen worden om tegen een lager tarief als alfahulp te gaan werken.

De voor zaterdag aangekondigde demonstratie bij het hoofdkantoor van Sensire in Varsseveld gaat wel door.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl