NOS NieuwsAangepast

President getuige in maffia-proces

De Italiaanse president Napolitano wordt volgens juridische bronnen binnenkort opgeroepen door een rechtbank in de Siciliaanse hoofdstad Palermo. De rechtbank doet onderzoek naar geheim overleg in het verleden tussen de regering en de maffia.

De gesprekken zouden hebben plaatsgevonden in de nasleep van de moordaanslagen op de rechters Falcone en Borsellino, ruim twintig jaar geleden. De maffia zou toen hebben aangeboden een terreurcampagne te matigen in ruil voor lagere gevangenisstraffen en een betere behandeling van veroordeelde maffioso.

Bij aanslagen van de maffia in het begin van de jaren 90 vielen 21 doden. Falcone en Borsselino waren de bekendste slachtoffers.

Opheldering

De rechtbank in Palermo wil van Napolitano horen wat hij weet van de gesprekken die de maffia destijds had met minister Mancino en een juridisch adviseur van de regering.

Justitie beschikt over bewijs dat Mancino onlangs vier keer gebeld heeft met de president. Hij beklaagde zich over de aanklagers en hij vroeg Napolitano om hulp. De rechtbank in Palermo wil daar opheldering over.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl