NOS NieuwsAangepast

Volgend jaar onderzoek maagzuur

Volgend jaar begint een onderzoek naar ziekenhuisopnames als gevolg van medicijngebruik of juist het niet-gebruik van geneesmiddelen. Daarin wordt ook ingegaan op het punt van de maagzuurremmers, zegt de woordvoerder van minister Schippers.

Schippers reageert op een onderzoek van het Instituut voor Verantwoord Medicijngebruik (IVM). Daaruit komt naar voren dat meer risicopatiënten een maagbloeding hebben gekregen omdat ze geen maagzuurremmers gebruiken.

'Uitkomsten afwachten'

Sinds 2012 worden maagzuurremmers alleen nog vergoed bij chronisch zieken. De woordvoerder van Schippers benadrukt dat de minister de Tweede Kamer al eerder heeft toegezegd dat ze onderzoek laat doen.

"We begrijpen dat het voor fabrikanten interessant is om eerder onderzoek te financieren, maar wij wachten de uitkomsten van ons eigen onderzoek af", zegt de woordvoerder van de minister. Het onderzoek van het IVM is voor een deel betaald door een bedrijf dat onder meer maagzuurremmers maakt. Het IVM doet ook geregeld onderzoek voor het ministerie van VWS.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl