NOS NieuwsAangepast

"Economische ramp is voorkomen"

In de hele wereld is opgelucht gereageerd op het akkoord in de Verenigde Staten dat de begrotingsproblemen oplost. Door de overeenkomst is de wereldeconomie mogelijk aan een ramp ontsnapt, zegt president Jim Yong-kim van de Wereldbank.

Door het akkoord kan het schuldenplafond tijdelijk worden opgehoogd en is er een eind gekomen aan de 'shutdown'. Dat betekent dat alle overheidsdiensten weer functioneren en alle ambtenaren weer aan het werk gaan.

Een groot aantal overheidsdiensten sloot de deuren, omdat er geen geld was om open te blijven. Ook belangrijke toeristische attracties, zoals Alcatraz en Yosemite Park, waren dicht.

IMF

Het Internationaal Monetair Fonds zegt dat het nu tijd voor de VS is om aan "stabiele financiële situatie" te werken. Volgens IMF-directeur Christine Lagarde heeft de broze economie van het land zekerheid nodig.

De Aziatische beurzen reageerden positief op het begrotingsakkoord van het Amerikaanse Congres en sloten enkele procenten hoger.

Wel zijn er zorgen over de toekomst. Over een paar maanden moet opnieuw over de begroting worden gestemd. China en Zuid-Korea zeggen dat een falen van Amerikaanse politici grote financiële problemen veroorzaakt.

Alternatief

Het Chinese staatspersbureau Xinhua vraagt zich af of het niet beter is dat er een alternatief komt voor Amerikaanse waardepapieren. Investeerders doen er verstandig aan om na te denken over een plan-b, schrijft Xinhua.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl